Jakość powietrza
Stopień jakości powietrza Dobra
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   0.8   0   75.2   0
- - - - PM2.5 PM10 - - - - - - - -
ul. Sienkiewicza   -   5.1
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   1.39   1.83
Józefa Piłsudskiego   0.82   1.2
Tytusa Chałubińskiego   0.86   1.1
Zofii i Witolda Paryskich   0.96   1.48
Kuźnice   0.84   1.08
Szkoła Podstawowa w Kościelisku   -   -
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: airly
Pt. 22.11 07:00
Śnieg
-4° / -7° słabe opady śniegu
Sob. 13:00
Śnieg
-3°
Nd. 13:00
Śnieg
-0°
Pon. 13:00
Zachmurzenie
Wt. 13:00
Zachmurzenie
Śr. 04:00
Zachmurzenie
-0°
Zdjęcie promujące Zakopane

Spotkanie kulinarne z Sylwestrem Lisem

W ramach Dni Zakopanego 5 czerwca odbyło się kulinarne spotkanie z Sylwestrem Lisem. Podczas warsztatów przybyli Goście mogli dowiedzieć się, jak przygotować oscypka na kilka sposobów - w tym oscypka zdekonstruowanego, gicz jagnięcą z musaką oraz pstrąga z warzywami. 

Spotkanie odbyło się w odnowionych wnętrzach restauracji "Sofa i Lis". Gospodarz miejsca - Sylwester Lis  zaprezentował w jaki sposób przygotować tradycyjne dania kuchni góralskiej, ale podać je w nowoczesny sposób. Przybyli mieli okazję do spróbowania przysmaków, które wyszły spod ręki Mistrza, a na koniec każdy mógł zabrać ze sobą książeczkę z przepisami do domu.


Sylwester Lis o sobie: "Wychowałem się na wsi wśród natury. Znam doskonale prawdziwy smak pomidorów prosto z „krzaka” czy jabłek lub czereśni zerwanych z drzewa. Te doświadczenia mają wielki wpływ na moją edukację kulinarną. Przez cały okres mojej kariery kucharza, naturalność w kuchni była moją myślą przewodnią. Tak jest do dzisiaj…"