
Marki Tatrzańskie 2024 przyznane!
Jest nam miło poinformować, że aż trzy Marki Tatrzańskie 2024 zostały przyznane na terenie Zakopanego! Podczas uroczystej gali w gmachu głównym Muzeum Tatrzańskiego, Rada Powiatu Tatrzańskiego ogłosiła, że wśród Laureatów znalazła się m.in. Galeria Antoniego Rząsy, Tatrzańska Spiżarnia oraz lody różane z zakopiańskiej cukierni "Podwórko". Wszystkim nagrodzonym oraz nominowanym serdecznie gratulujemy!
Marka Tatrzańska to prestiżowy lokalny certyfikat jakości, przyznawany wyjątkowym produktom, usługom i osobom, które mają szczególne znaczenie dla rozwoju regionu Powiatu Tatrzańskiego. To wyróżnienie stanowi dowód na autentyczność i wysoką jakość, które podkreślają wyjątkowość harmonijnego łączenia tradycji z nowoczesnością, co też przyczynia się do kształtowania i wzbogacania tożsamości Podhala.
Certyfikat ten odgrywa kluczową rolę w identyfikacji artykułów spożywczych, wyrobów rękodzielniczych, usług gastronomicznych, handlowych, noclegowych i innych na terenie Powiatu Tatrzańskiego.
Celem przedsięwzięcia jest nie tylko identyfikacja lokalnych produktów i usług, ale również wspieranie ich rozwoju, co ma bezpośredni wpływ na poprawę wizerunku i konkurencyjności regionu.
Nominowani:
I kategoria – produkty spożywcze
1. Pierogi z bryndzą – Pyszne bez glutenu
2. Lody Różane – Cukiernia Podwórko w Zakopanem
3. Szarlotka tatrzańska – Schronisko górskie w Dolinie Chochołowskiej
II kategoria – wyroby i produkty rękodzielnicze
1. Krzyż na Giewoncie – Halina Stoch-Chyc
2. Linia kosmetyków - „Meles natural cosmetics”
3. Iron Art Kowalstwo – Kuźnia Capowscy
4. Metaloplastyka - Metalowe Podhale
5. Wyroby ze skóry. Kierpce, torebki, paski – Jan Szczechowicz
6. Malowane gorsety góralski – Karolina Komperda
7. Czapki z serii Tornado z autorskiej kolekcji „Kamiland by Kamil Stoch”
8. Płyta „Za głosem ślebody” – Grupa Zyngry
III kategoria – usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe i inne
1. Bezglutenowy pensjonat „Moje Tatry” w Białym Dunajcu
2. Lady Kitchen – Działalność na rzecz Podhala – Agnieszka Epler
3. Audycja Radiowa „Posiady w Radio Alex” – Radio Alex
4. Kabaret Śleboda
5. Tatrzańska Spiżarnia
6. Gminna Biblioteka Publiczna w Kościelisku
7. Ogrody Ryś
8. Kulig tatrzański w Poroninie – Oto Tatry
9. Barbara Gałdyś – Propagatorka twórczości Wojciecha Kułacha Wawrzyńcoka
10. Galeria Antoniego Rząsy
11. Działalność dydaktyczna i wystawiennicza skierowana do dzieci i młodzieży Podhala – Tatrzańskie Centrum Kultury „Jutrzenka”
Laureaci:
I kategoria – produkty spożywcze
1. Lody Różane – Cukiernia Podwórko w Zakopanem
II kategoria – wyroby i produkty rękodzielnicze
1. Płyta „Za głosem ślebody” – Grupa Zyngry
III kategoria – usługi gastronomiczne, handlowe, noclegowe i inne
1. Tatrzańska Spiżarnia
2. Galeria Antoniego Rząsy
3. Bezglutenowy pensjonat „Moje Tatry” w Białym Dunajcu
Aż trzy Marki Tatrzańskie przyznane w Zakopanem!
Galeria
Antoniego Rząsy
została wybudowana przez zakopiańskiego rzeźbiarza
Antoniego Rząsę (1919–1980) przy ulicy Bogdańskiego 16 A. Placówka
wystawiennicza działa od 1976 r. Od 1981 r. prowadzi ją syn artysty,
Marcin Rząsa wraz z Magdą Ciszewską-Rząsą. Poza ekspozycją stałą rzeźb
Antoniego Rząsy galeria prezentuje czasowe wystawy sztuki współczesnej.
Antoni
Rząsa - urodził się 26 lutego 1919 r. w Futomie na Podkarpaciu
położonej u podnóża Karpat na Pogórzu Dynowskim, niedaleko Błażowej, w
obszarze, w którym od XVI wieku powstawały drewniane kościoły wyznania
rzymsko-katolickiego, jak na wyspie otoczone przez cerkwie i synagogi.
Sztuka tworzenia w drewnie wszystkiego co użyteczne i duchowe była tam
powszechna. Od XIX w. kwitnące rzemiosło zasilało cały region.
Nauka
Antoniego Rząsy w Szkole Przemysłu Drzewnego w Zakopanem, do której
trafił w 1938 r. była więc czymś naturalnym. Musiał ją jednak przerwać,
wybuchła II wojna światowa, powrócił do Zakopanego dopiero w 1948 r.,
tym razem spotkanie z Antonim Kenarem zaowocowało pracą w szkole i
kontaktem z Akademią Sztuk Pięknych w Warszawie. I tak został w
Zakopanem.
Zakopiańska Cukiernia Podwórko działa od 1956 roku, cały czas w tym samym miejscu, przy ulicy Krupówki 25a. Cukiernię założył Stanisław Skubel, początkowo działając w spółce, a następnie sam. Do współpracy zachęcił córkę Ewę, która jest właścicielką cukierni do dnia dzisiejszego. Obecnie w serwowaniu zakopiańczykom i gościom słodkości pomaga syn Mateusz wraz z żoną Sabiną.
Od początku w Podwórku można skosztować pączków, jagodzianek i napoleonek przygotowywanych według rodzinnych receptur. Inne wypieki wprowadzone przez kolejnych współwłaścicieli cieszą się niesłabnącą popularnością.
Lody różane, nagrodzone Marką Tatrzańską, wprowadził nestor rodu Stanisław Skubel. Smak uwielbiany przez mieszkańców Zakopanego jest dostępny tylko w cukierni Podwórko.
Tatrzańska Spiżarnia, ul. Strążyska 35
www.tatrzanskaspizarnia.pl
Jest takie miejsce na mapie Zakopanego, w którym można nabyć produkty inspirowane tatrzańską przyrodą oraz góralskimi tradycjami – Tatrzańska Spiżarnia.
Sklep tworzy rodowita góralka Kasia Capowska, która czerpie garściami z otaczającej ją przyrody i kuchni góralskiej, bo gotowanie to jedna z jej pasji obok zielarstwa, fotografii i rękodzielnictwa.
Wysokiej jakości produkty znajdujące się w sklepie stacjonarnym przy ulicy Strążyskiej 35 można również zakupić online pod linkiem: https://www.tatrzanskaspizarnia.pl
A jest w czym wybierać! Miody, herbaty, przyprawy, woski zapachowe, rękodzieło i wiele, wiele więcej!
Fot. Daniel Franek, Krystyna Gorazdowska, Maciek Jonek