Jakość powietrza
Stopień jakości powietrza Dobra
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   41   0   18.8   0
- - - - PM2.5 PM10 - - - - - - - -
ul. Sienkiewicza   -   49.4
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   4.86   6.33
Józefa Piłsudskiego   41.76   50.57
Tytusa Chałubińskiego   20.96   29.18
Zofii i Witolda Paryskich   34   49.62
Kuźnice   4.56   5.8
Szkoła Podstawowa w Kościelisku   -   -
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: airly
Nd. 24.11 19:00
Deszczowo
4° / 3° słabe opady deszczu
Pon. 13:00
Zachmurzenie
Wt. 13:00
Zachmurzenie
Śr. 13:00
Zachmurzenie
Czw. 13:00
Śnieg
Pt. 13:00
Śnieg
-1°
Zdjęcie promujące Zakopane

Kulinarne spotkania podczas Festiwalu Folkloru


Międzynarodowy Festiwal Folkloru Ziem Górskich w Zakopanem już od ponad pół wieku jest wyjątkowym i barwnym spotkaniem ze sztuką, tradycją, obrzędowością, muzyką, śpiewem, tańcem, strojem i gwarą górali z całego świata. Dzielą się oni z nami całym swoim bogactwem. Nie może w nim zabraknąć także regionalnej kuchni. Dni Narodowe, podczas których można spróbować smakołyków przygotowywanych przez goszczące pod Tatrami zespoły, zawsze cieszą się wyjątkowym zainteresowaniem.


Tegoroczna edycja pod tym względem jest szczególna. Poświęcona została obrzędom i tradycjom związanym z pracą na roli, produktom rolnym i ich wykorzystaniu w regionalnej kuchni – w tradycyjnym oraz nowoczesnym wydaniu. Chcemy pokazać, że góralszczyzna ma smak!

Chociaż składniki góralskiej kuchni często są bardzo proste, co wymuszają warunki klimatyczne, to jednak mieszkańcy górskich regionów potrafią wyczarować z nich wyjątkowe przysmaki. Mogą się także pochwalić unikatowymi i często chronionymi tradycyjnymi produktami, jakimi pod Tatrami są osypki.

Zarówno zespoły biorąc udział w Festiwalu, jak również najlepsi szefowie kuchni z Podhala udowodnią, że regionalna kuchnia może byś smaczna, zdrowa i przede wszystkim inspirująca. Tradycyjne przepisy można wykorzystać w nowoczesny sposób, dając im nowe życie i wynosząc na wyżyny sztuki kulinarnej, korzystając z bogactwa technik, smaków, kształtów, kolorów i konsystencji…. Tak by zachwycić nie tylko nasze podniebienie, ale wszystkie zmysły.

Podczas konferencji naukowej prelegenci prezentować będą zagadnienia dotyczące obrzędów, zwyczajów i pieśni związanych z pożywieniem w kontekście codzienności i święta. Gościem konferencji i Festiwalu będzie Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i autor nagrodzony World Gourmand Cookbook Awards i Nagrodą Magellana. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Autor książek Italia do zjedzenia, Portugalia do zjedzenia i Stambuł do zjedzenia.

Zapraszamy serdecznie na wyjątkowe spotkanie, nie tylko z kuchnią podhalańską, ale z bogactwem smaków z całego świata. Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne zaplanowaliśmy w wiosce festiwalowej na Dolnej Równi Krupowej w następujących terminach:

– w sobotę 14 sierpnia w ramach inscenizacji wesela góralskiego – prezentacje kulinarne z wykorzystaniem tradycyjnych produktów:

godz. 17:00
tradycyjne lody z Tatr robione w 100% z mleka owczego, które jest doskonałą alternatywną dla mleka krowiego – LÓDGÓR;

godz. 19:00
– przepisy Szefa Kuchni Sylwestra Lisa – wielokrotnie nagradzanego w konkursach branżowych i wyróżnianego w przewodniku kulinarnym Gault&Millau;

– spotkanie z Bartkiem Kieżunem, promocja książek kulinarnych.

– od poniedziałku 16 sierpnia do środy 18 sierpnia codziennie o godz. 13:00 – spotkania kulinarne prezentujące tradycyjne podhalańskie produkty: oscypki, sery, kiszoną kapustę oraz ich wykorzystanie w kuchni,

– w czwartek 19 sierpnia Dzień Górali Polskich – prezentacja oddziałów Związku Podhalan, z kulinarnymi akcentami, które pozwolą odkryć bogactwo smaków góralskiej kuchni gospodyń z różnych regionów Polski.

Wydana zostanie także wyjątkowa publikacja – Księga Kulinarna Górali Świata, która będzie z pewnością wspaniałą zachętą do kulinarnej przygody – poznawania, przygotowywania i smakowania różnorodnych, często nawet egzotycznych potraw. Można z nią odbyć niezwykłą podróż we własnej kuchni – dzięki sprawdzonym przepisom polecanym przez festiwalowe zespoły z Polski i zagranicy oraz organizatorów i przyjaciół naszego Festiwalu.

Pokażemy, że góralszczyzna ma smak! Doskonały smak! A tradycja jeszcze się nam nie przejadła… Warto do niej wracać, smakować sprawdzone potrawy naszych przodków, wykorzystywać lokalne sezonowe produkt i z fantazją komponować na ich bazie nowe przepisy.

Do zobaczenia i smacznego!