Jakość powietrza
Stopień jakości powietrza Dobra
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   10.89   0   33.31   0
- - - - PM2.5 PM10 - - - - - - - -
ul. Sienkiewicza   -   24.45
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   16.2   20.72
Józefa Piłsudskiego   14.32   18.24
Tytusa Chałubińskiego   15.06   19.35
Zofii i Witolda Paryskich   14.12   18.19
Kuźnice   15.68   19.68
Szkoła Podstawowa w Kościelisku   0.54   0.71
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: airly
Wt. 16.07 08:00
Słonecznie
24° / 18° bezchmurnie
Śr. 14:00
Deszczowo
23°
Czw. 14:00
Deszczowo
22°
Pt. 14:00
Zachmurzenie
22°
Sob. 14:00
Słonecznie
22°
Nd. 05:00
Zachmurzenie
12°
Zdjęcie promujące Zakopane

Rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Na Górnej Równi Krupowej rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Tegoroczne, dziesiąte już wydarzenie otworzył starosta tatrzański Piotr Bąk, dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury Helena Buńda oraz burmistrz Zakopanego Leszek Dorula.

- Można powiedzieć, że dziś wszystkich nas pochłania taki moloch globalizacji - gdzie byśmy nie byli, wszystko jest takie samo w Europie. Jednak w różnych regionach, zwłaszcza górskich istnieją produkty regionalne, istnieje regionalna wytwórczość i kuchnia. Istnieją ludzie, którzy kultywują tradycję i kulturę ludową, którzy są wierni przekazowi otrzymanemu od przodków. Myślę, że jest to coś pięknego. X już jubileuszowe Europejskie Targi Produktów regionalnych to takie spotkanie z regionalnym produktem, wytworem ludzkiej pracy, który pokazuje tożsamość regionu, która jest bardzo ważna - podkreślał podczas inauguracji Piotr Bąk.

W targowej wiosce jak co roku organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. Dzień rozpoczął się od promocji książki „Marsz, marsz Batory” w Zarembku Tradycji. Literackiej uczcie towarzyszyła degustacja kuchni zakopiańskiej restauracji Villa Toscana.

Swój kunszt prezentował Marcin Lichosyt, który poprowadził seminarium dla wszystkich miłośników rzeźby w drewnie. Tradycyjnymi produktami częstowało Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku, które w tym roku zaserwowało m.in. pierogi i kwaśnicę, Gospodarstwo Rolne Róż i S-ka oraz firma Develey.

Ciekawym punktem dzisiejszego dnia była konferencja nt. Tradycyjnego i nowatorskiego przepisu na góralską kwaśnicę. Najpopularniejsza góralska zupa przygotowana została w wiekim kotle przez kucharzy z Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku. 

(RKW)