Rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych
Na Górnej Równi Krupowej rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Tegoroczne, dziesiąte już wydarzenie otworzył starosta tatrzański Piotr Bąk, dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury Helena Buńda oraz burmistrz Zakopanego Leszek Dorula.
- Można powiedzieć, że dziś wszystkich nas pochłania taki moloch globalizacji - gdzie byśmy nie byli, wszystko jest takie samo w Europie. Jednak w różnych regionach, zwłaszcza górskich istnieją produkty regionalne, istnieje regionalna wytwórczość i kuchnia. Istnieją ludzie, którzy kultywują tradycję i kulturę ludową, którzy są wierni przekazowi otrzymanemu od przodków. Myślę, że jest to coś pięknego. X już jubileuszowe Europejskie Targi Produktów regionalnych to takie spotkanie z regionalnym produktem, wytworem ludzkiej pracy, który pokazuje tożsamość regionu, która jest bardzo ważna - podkreślał podczas inauguracji Piotr Bąk.
W targowej wiosce jak co roku organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. Dzień rozpoczął się od promocji książki „Marsz, marsz Batory” w Zarembku Tradycji. Literackiej uczcie towarzyszyła degustacja kuchni zakopiańskiej restauracji Villa Toscana.
Swój kunszt prezentował Marcin Lichosyt, który poprowadził seminarium dla wszystkich miłośników rzeźby w drewnie. Tradycyjnymi produktami częstowało Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku, które w tym roku zaserwowało m.in. pierogi i kwaśnicę, Gospodarstwo Rolne Róż i S-ka oraz firma Develey.
Ciekawym punktem dzisiejszego dnia była konferencja nt. Tradycyjnego i nowatorskiego przepisu na góralską kwaśnicę. Najpopularniejsza góralska zupa przygotowana została w wiekim kotle przez kucharzy z Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku.
(RKW)