Jakość powietrza
Stopień jakości powietrza Dobra
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   25.8   0   36.8   0
- - - - PM2.5 PM10 - - - - - - - -
ul. Sienkiewicza   -   21.7
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   21.39   28.84
Józefa Piłsudskiego   19.33   25.8
Tytusa Chałubińskiego   19.9   26.84
Zofii i Witolda Paryskich   15.71   21.75
Kuźnice   10.58   12.73
Szkoła Podstawowa w Kościelisku   -   -
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: airly
Wt. 26.11 19:00
Deszczowo
3° / 2° słabe opady deszczu
Śr. 13:00
Zachmurzenie
Czw. 13:00
Deszczowo
Pt. 13:00
Śnieg
Sob. 13:00
Zachmurzenie
Nd. 13:00
Zachmurzenie
Zdjęcie promujące Zakopane

Kampania #SzanujJedzenie

Trwa ogólnopolska kampania społeczna #SzanujJedzenie. Towarzyszy ona wiosennej edycji największego festiwalu kulinarnego w Polsce Restaurant Week. Motywem przewodnim wydarzenia jest promocja szacunku do jedzenia oraz edukacja w zakresie sposobów wykorzystania resztek w duchu filozofii zero-waste. Jak wynika z badań CBOS, przeciętny Polak wyrzuca około 200 kilogramów jedzenia rocznie – to znaczy, że codziennie marnujemy około pół kilograma żywności na głowę! Dane są szokujące i na dodatek, za ten stan rzeczy odpowiada każdy z nas.

Co zatem zrobić, aby nie marnować jedzenia? Jakie zmiany wprowadzić, aby konsumować świadomie i nie przykładać ręki zagłady naszej planety? Jak twierdzi Massimo Bottura - właściciel najlepszej restauracji świata Osteria Francescana, nieracjonalna produkcja i konsumpcja żywności odpowiadają za aż jedną trzecią problemów klimatycznych świata – zatem podjęcie działań promujących mądrą konsumpcję jest absolutną koniecznością. Wymaga to zarówno rozwiązań systemowych jak i inicjatywy każdego z nas. Stąd też pomysł, aby tegorocznej edycji Restaurant Week towarzyszyła akcja #SzanujJedzenie. Jest ona skierowana zarówno do 100 tys. oczekiwanych gości jak i ponad tysiąca restauratorów z całej Polski.

- Walka z marnowaniem jedzenia to dla nas osobiście i zawodowo obecnie temat numer jeden. Będziemy promować chodzenie do restauracji festiwalowych, w których dzięki internetowym rezerwacjom i wcześniejszemu wyborowi menu, możliwe jest zerowe zmarnowanie jedzenia, ale też zachęcać gości do zmiany nawyków np. branie niezjedzonych resztek do domu i wykorzystania ich w myśl filozofii zero-waste” – mówi Maciej Żakowski, analityk trendów, twórca konceptów restauracyjnych, współtwórca Restaurant Week Polska.

Do kampanii #SzanujJedzenie przyłączyło się i zostało jej ambasadorami setki znanych artystów, influencerów i aktywistów. W kampanię #SzanujJedzenie zaangażowali się m.in. Lara Gessler, Marta Wierzbicka, Anna Czartoryska- Niemczycka, Maria Niklińska, Nikodem Rozbicki, Vienio, Jakub Kosel, Wujaszek Liestyle, Kamili Pawelski (znany jako Ekskluzywny menel) i wielu innych. Na potrzeby akcji powstał także „Dekalog #SzanujJedzenie”, czyli 10 przykazań świadomego konsumenta, który trafi do każdego z festiwalowych gości.


 DEKALOG #SZANUJJEDZENIE

Organizatorzy przygotowali dziesięć prostych wytycznych, które warto zastosować w codziennym życiu, aby zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia. Oto one:

  • Rób dokładną listę zakupów – wydasz i zmarnujesz mniej. Warto także kupować częściej i to, czego naprawdę potrzebujesz
  • Utrzymuj porządek w lodówce –produkty z krótszą datą ważności postaw bliżej, te z dłuższą - dalej. Szczególnie istotne jest to w przypadku produktów o krótkim terminie przydatności
  • Nie wyrzucaj owoców i warzyw, które lekko zwiędły - jak radzi ambasadorka akcji #SzanujJedzenie -Lara Gessler, lepiej zmiksuj je napyszny i zdrowy koktajl. Z warzyw możesz ugotować też pyszny bulion
  • Nie wyrzucaj pieczywa – lepiej je zetrzyj na bułkę tartą – przyda się do przygotowania wielu potraw – zachęca Gaja Kuroń. Ze starego i twardego chleba można zrobić też grzanki i dodać je choćby do zupy.
  • Zamrażaj lub susz jedzenie, które ci zostało – możesz z nich przyrządzić potem kreatywne i pyszne danie, na które przepisy znajdziesz na blogach i w seriwisach kulinarnych
  • Planuj posiłki i gotuj odpowiednie porcje – oszczędzasz w ten sposób jedzenie i pieniądze
  • Przechowuj jedzenie w pojemnikach - dzięki temu dłużej pozostają świeże
  • Przekaż jedzenie potrzebującym – wiele organizacji chętnie przyjmie jedzenia – znajdź jadłodzielnię lub fundację, która zajmuje się redystrybucją posiłków – zrobisz dobry uczynek
  • Bierz resztki z restauracji do domu – to żaden wstyd ani oznaka skąpstwa, świadczy tylko dobrze o waszej świadomości konsumenckiej. Nie zdołaliście zjeść podanej w restauracji potrawy, nie wahajcie się poprosić o zapakowanie na wynos.
  • Uczęszczaj do restauracji z wcześniejszym wyborem menu – na takiej zasadzie opiera się właśnie Restaurant Week “ Jako festiwal promujemy najracjonalniejszy model, czyli wcześniejsze rezerwacje online i wybór przez gości jednego z dwóch menu. W skrócie: składamy nasze zamówienie z wyprzedzeniem, przez co restauracje są w stanie przygotować tyle jedzenia, ile naprawdę potrzebujemy. To sprawia, że jedzenie się nie marnuje - mówi Maciek Żakowski, organizator Restaurant Week

Termin festiwalu: 3-17 kwietnia 2019

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl

Lokalizacje: Podhale, Warszawa, Kraków, Trójmiasto, Wrocław, Poznań, Silesia, Lubelskie, Łódź, Szczecin, Białystok, Rzeszów

(AKS)