Jakość powietrza
Stopień jakości powietrza Umiarkowana
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   39.2   0   0.7   0
- - - - PM2.5 PM10 - - - - - - - -
ul. Sienkiewicza   -   57.9
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   57.91   70.17
Józefa Piłsudskiego   24.14   33.88
Tytusa Chałubińskiego   21.25   28.67
Zofii i Witolda Paryskich   38.05   50.4
Kuźnice   1.91   2.83
Szkoła Podstawowa w Kościelisku   -   -
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: airly
Pon. 25.11 13:00
Zachmurzenie
7° / 1° zachmurzenie duże
Wt. 13:00
Zachmurzenie
Śr. 13:00
Zachmurzenie
Czw. 13:00
Śnieg
Pt. 13:00
Śnieg
-1°
Sob. 10:00
Zachmurzenie
-1°
Zdjęcie promujące Zakopane

Czy pamiętasz? Małe schronisko w Dolinie Zuberskiej tak bardzo przypominało dawną Pyszną… Ile minęło lat? Trzydzieści, czterdzieści. Chwila i będzie tych lat jeszcze więcej. Serce, przewodnik po przeszłości i nieomylny kompas wspomnień prowadzi w stronę Pysznej, na stare ślady nart, na trasy zimowych wyryp po Tatrach Zachodnich (Wanda Gentil-Tippenhauer, Stanisław Zieliński, W stronę Pysznej,1961).

Tak rozpoczyna się legendarna książka o dawnych Tatrach, nartach i ludziach, dedykowana starym, dobrym czasom, narciarzom i taternikom tamtej epokioraz postaci Józefa Oppenheima.Kierownika Pogotowia TOPR, narciarza wysokogórskiego, taternika, fotografa i porządnego człowieka. W piątek 6 lipca o godzinie 18.00 w Galerii Sztuki XX wieku w willi „Oksza” rozpocznie się wieczór górski „Wokół książki „W stronę Pysznej”. Spotkanie poprowadzi Wojciech Szatkowski z Muzeum Tatrzańskiego. Prezentacja zabierze nas w dawny świat Rudej Wandy – Gentil Tippenhauer i Józefa Oppenheima, warszawskiego Żyda, który zauroczony Tatrami, pozostał w Zakopanem. Opowiemy też o ratownikach TOPR tamtych czasów, pójdziemy na wyrypę w dawne Tatry, pójdziemy na Pyszną i oczywiście w przenośni przyjedziemy przez Zakopane na motocyklu Harley-Davidson Oppenheima. Powrócą – chociaż na chwilę, ale jednak – dawne przyjaźnie, dobre teksty i ludzie, którzy tworzyli atmosferę tamtej epoki. Słodki poczęstunek w pysznym stylu ufundowała niezawodna zakopiańska cukiernia „Samanta”.

Serdecznie zapraszamy!

6 lipca, godz. 18.00

Galeria Sztuki XX wieku w willi Oksza

ul. Zamoyskiego 25

(APM)