Jakość powietrza
Stopień jakości powietrza Dobra
Legenda
  Bardzo dobra
  Dobra
  Umiarkowana
  Brak danych
  Dostateczna
  Zła
  Bardzo zła
tabelka scrollowana
Czujniki GIOŚ NO2 CO O3 SO2
ul. Sienkiewicza   4.8   0   91.3   0
- - - - PM2.5 PM10 - - - - - - - -
ul. Sienkiewicza   -   12.3
Czujniki o mniejszej dokładności:
Kamieniec   4.37   5.34
Józefa Piłsudskiego   3.11   3.81
Tytusa Chałubińskiego   4.2   5.13
Kuźnice   5.18   6.19
Wszystkie odczyty podawane są w µg/m3
Partner: airly
Sob. 26.04 17:00
Słonecznie
9° / -2° bezchmurnie
Nd. 14:00
Słonecznie
12°
Pon. 14:00
Zachmurzenie
15°
Wt. 14:00
Zachmurzenie
16°
Śr. 14:00
Zachmurzenie
16°
Czw. 14:00
Słonecznie
17°
Zdjęcie promujące Zakopane

Czy pamiętasz? Małe schronisko w Dolinie Zuberskiej tak bardzo przypominało dawną Pyszną… Ile minęło lat? Trzydzieści, czterdzieści. Chwila i będzie tych lat jeszcze więcej. Serce, przewodnik po przeszłości i nieomylny kompas wspomnień prowadzi w stronę Pysznej, na stare ślady nart, na trasy zimowych wyryp po Tatrach Zachodnich (Wanda Gentil-Tippenhauer, Stanisław Zieliński, W stronę Pysznej,1961).

Tak rozpoczyna się legendarna książka o dawnych Tatrach, nartach i ludziach, dedykowana starym, dobrym czasom, narciarzom i taternikom tamtej epokioraz postaci Józefa Oppenheima.Kierownika Pogotowia TOPR, narciarza wysokogórskiego, taternika, fotografa i porządnego człowieka. W piątek 6 lipca o godzinie 18.00 w Galerii Sztuki XX wieku w willi „Oksza” rozpocznie się wieczór górski „Wokół książki „W stronę Pysznej”. Spotkanie poprowadzi Wojciech Szatkowski z Muzeum Tatrzańskiego. Prezentacja zabierze nas w dawny świat Rudej Wandy – Gentil Tippenhauer i Józefa Oppenheima, warszawskiego Żyda, który zauroczony Tatrami, pozostał w Zakopanem. Opowiemy też o ratownikach TOPR tamtych czasów, pójdziemy na wyrypę w dawne Tatry, pójdziemy na Pyszną i oczywiście w przenośni przyjedziemy przez Zakopane na motocyklu Harley-Davidson Oppenheima. Powrócą – chociaż na chwilę, ale jednak – dawne przyjaźnie, dobre teksty i ludzie, którzy tworzyli atmosferę tamtej epoki. Słodki poczęstunek w pysznym stylu ufundowała niezawodna zakopiańska cukiernia „Samanta”.

Serdecznie zapraszamy!

6 lipca, godz. 18.00

Galeria Sztuki XX wieku w willi Oksza

ul. Zamoyskiego 25

(APM)